Starta eget

· Starta företag, Tips
Author

Att starta eget kan vara både spännande och lite läskigt. Många gånger är det just rädslan som sätter stopp, men det gäller att våga! Det gäller dock att vara realistisk. Det kommer att bli tufft och det blir säkert en hel del sena kvällar och sömnlösa nätter, samt en hel del helgarbete. Men i slutändan kommer allt att vara värt det, för det är inte mycket som går upp emot känslan att ha ett eget företag och att vara sin egen chef.

Hur kommer man igång? Det första du ska ha är en klar och tydlig affärsidé. Tänk igenom detta noga, och gör gärna en behovsanalys. Finns det utrymme för en sådan idé på marknaden? Prata gärna igenom din idé med vänner och bekanta, och ta till dig deras åsikter.

start up

När affärsidén är spikad, gör upp en affärsplan och en marknadsplan. Det är nyttigt att få ner allt på papper, så man har alla siffror och fakta klart för sig. Dessutom kan banken vilja se en färdig affärsplan innan de beviljar ett lån, ifall du behöver ett sådant.

När allt är klart med bank, startkapital och planer, är det dags att komma på ett bra namn för ditt företag samt registrera företaget. Tänk på vilken typ av namn du vill ha, hur vill du att folk uppfattar ditt företag, och vad vill du skicka för signaler? Fråga dig hur ditt företagsnamn kommer att låta när du svarar i telefon, hur det funkar om du ska göra reklam i radio, eller hur det kommer att se ut på visitkorten, logotypen eller på firmabilens dekaler.

När det gäller visitkort ska kan man skapa helt egna på sajten JohnLook, man kan välja med tre looks: classic, clean och fashionable, sedan skriver man bara in det man vill ha på kortet och beställer. Enklare kan det knappast bli!

När det kommer till bokföring, så tveka inte att ta hjälp av proffs på området, om det känns övermäktigt. Viktigt är att allt blir rätt! Bolagsverket har utförlig information om vad som gäller för olika företagsformer inom Sverige.

Och kom ihåg, tvivla inte på dig själv, man måste satsa för att vinna!