Avveckla bolaget

· Ekonomi
Author

Det behöver inte vara på grund av konkurs, men det kan vara viktigt att veta hur man avvecklar ett aktiebolag. 

268883-business-discussion

Om man känner att man inte längre vill ha kvar sitt företag, står man inför ett par olika alternativ:

  • Lägga ned eller likvidera företaget
  • Ansöka om att försätta företaget i konkurs
  • Överlåta företaget åt nästa generation genom arv eller som en gåva
  • Sälja alla aktierna till en köpare

Att avveckla ett aktiebolag kan vara en långsam process och det kan ta år innan man är helt färdig.

Först måste man se till att bolagets bokföring avslutats på rätt sätt, och oavsett när på året du påbörjar avvecklingen måste en slutgiltig bokföring göras. Därför kan det sista räkenskapsåret bli kortare är tolv månader.

Efter företagets skulder är betalda ska kvarvarande tillgångar fördelas mellan delägarna. Bolagsstämman beslutar om likvidation, det anmäls till Bolagsverket, och de utser sedan en likvidator. Vill man kan bolaget själv föreslå en likvidator, som till exempel företaget Citadellet Likvidationer AB.

När likvidationen genomförts kan du bara behålla rätten till ditt företagsnamn om du registrerar det som en bifirma i ett annat bolag, eller skyddar det som varumärke.

När bolagets tillgångar börjat säljas av gäller mest troligt inte den gamla preliminärskatten, se därför till att lämna in en ny preliminär inkomstdeklaration för bolaget, annars måste du fortsätta betala den gamla.

Bolaget måste även avregistreras hos Skatteverket, något man kan göra genom deras e-tjänster. Innan man anmält beslut om likvidation, eller med den är pågående måste bolaget även avregistreras för F-skatt och som arbetsgivare. Avregistrering gäller även för moms när bolagets verksamhet därikring har upphört.

Det är viktigt att Skatteverket kan ha fortsatt kontakt med firmatecknaren även efter avregistreringen. för att kunna skicka ut inkomst- och skattedeklarationer. Se därför till att adressen är uppdaterat.