Bra kontorsstolar

· Tips
Author

Att välja en ergonomisk kontorsstol kan innebära att du slipper belastningsskador. Det är viktigt att tänka på hur man arbetar med sin kropp oavsett om du har ett rörligt eller stillasittande arbete.

Kontorsstol

Ställ in din stol

Det är viktigt att du har rätt höjd på stolen. Ställ in den så att du har hela fötterna i golvet. Då får du ett bra stöd för fötter och lår. På Källs kan du hitta kontorsstolar i varierade modeller och funktioner. En särskilt bra stil ur deras sortiment är Sverigestolen 814XL, den är anpassad till ett långvarigt sittande. Man kan ställa in stolen både efter knäled och ryggvinkel. Den här stolen är bra till lite större personer.

Hur ska man sitta?

Sitt med rumpan ända in på sitsen på stolen så att du får att bra stöd för låren. Det är bra med ett utrymme som är ungefär knytnävsstort mellan knävecken och sitsen. Luta sitsen så att framkanten är något lägre än den bakre kanten så får du lättare att hålla kvar rätt ställning på kroppen.

På en kontorsstol ska ryggstödet ställas in så att det ger stöd åt svanken. Har du en vanlig stol kan du istället stoppa en kudde bakom svanken. En liten avlång kudde av skumgummi passar bra.

Tänk på att ryggraden inte är naturligt rak, sitter man för rakt i ryggen belastar man den onödigt mycket. Försök därför att avlasta ryggen genom att luta dig bakåt och fälla tillbaka ryggstödet samtidigt om du har en kontorsstol. Passa på att göra momentet samtidigt som du exempelvis pratar i telefonen. Har stolen ett nackstöd kan det vara ett lämpligt tillfälle att vila dig på det under telefonsamtalet. Men var aktsam hur nackstödet är inställt. Be om hjälp för att justera det i rätt läge så att inga låsningar eller värk uppstår. Finns det armstöd på stolen så bör de vara ställbara i höjd och bredd. Ställ in dem i ett läge nära kroppen så att du inte behöver föra ut armarna långt åt sidan får att nå dem.

För fler användbara tips om hur du arbetar ergonomiskt, ta en titt på Vårdguiden.

Hjälpsamma övningar

Spenderar man lång tid i kontorsstolen spelar det inte något roll hur ergonomisk den är, man kan fortfarande få besvär om man inte ser till att sträcka på sig emellanåt. Det finns många övningar man kan göra under arbetsdagen som kan förhindra kontorsskador. De vanligaste problemen som uppstår är besvär med ländryggen, nacken och handlederna. Sidan Kollega.se har en artikel som heter 10 övningar som förebygger kontorsskador som kan hjälpa om man känner att man börjat uppleva smärta eller stelhet i någon del av kroppen som resultat av lång tid spenderad i en och samma position. Men det är bra att göra dessa övningar även om man inte har några besvär, de är trots allt till för att huvudsakligen förebygga skador, inte bota dem.