Delegera rätt

· Driva företag, Tips
Author

Som företagare vet man att det är många trådar att hålla i. Man sitter som spindeln i nätet och ska hålla koll på allt samtidigt som man också ska få alla delar att fungera på bästa möjliga sätt.

Knepet för att lyckas är inte alltid att ligga på topp själv eller ge sina anställda och medarbetare fler uppgifter även om det är en god idé att sprida ut de olika ansvarsområden som finns inom företaget. När man jobbat ihop sig som ett team så är det lättare att utse olika avdelningsansvariga eller chefer för olika områden. Samtidigt måste man vara lyhörd för de anställdas önskemål och se till att de inte blir överbelastade med uppgifter du kunde delegerat ut på annat sätt.

Vad gäller att hyra in externa firmor för att ta hand om de områden man själv kan släppa så är detta oftast en väldigt god idé. Man får rätt person på rätt plats, man vet att jobbet blir utfört och kan släppa det ansvarsområdet. Något de flesta företag redan idag lejer bort är trädgårdsarbete, fönsterputsning och städning. I många fall även fikarummets kaffemaskin och skötsel eller renovering av lokalen men även pappersbiten blir allt vanligare att släppa och låta en revisor ta över för att frigöra tid till annat.