Olika sätt att ta betalt

· Driva företag, Tips
Author

Oavsett om man erbjuder en tjänst eller en produkt behöver man ju ett sätt att ta betalt av kunden. Det finns många alternativ för detta, men beroende på situationen kan en vara mycket mer åtråvärd för antingen företaget eller kunden. Att välja rätt sätt att ta betalt kan göra större skillnad än många först skulle tro.

Fakturering

Fakturering är något vi alla är väldigt bekant med och det är något som är speciellt vanligt när det kommer till tjänster mer än produkter. Fakturering kan dessutom göras genom en faktureringstjänst, vilket betyder mindre arbete man själv eller ens anställda behöver göra. Innan man börjar med fakturering kan det vara smart att tänka på hur lång kredittid man bör ge. Ett tips är att försöka undersöka vad som är brukligt för branschen man är verksam inom.

Swish

Swish lanserades 2012 och lanserades som något som skulle förenkla betalningar och överföringar privatpersoner emellan. Swish för företag har dock blivit allt vanligare och fler och fler betallösningar börjar integreras med detta. I början på 2019 fanns det omkring 192 000 företag som använde sig av Swish.

Kortbetalning

Kortbetalning är en av de absolut vanligaste betalsätten i samhället i stort idag. Denna metod är något praktiskt taget alla förväntar sig finnas i butiker idag, vare sig det är en fysiskt butik eller en nätbutik. Det är även möjligt att ta betalt med kort när man är ute på fältet, som på en marknad eller liknande. Men då behöver man en mobil lösning med internetuppkoppling.

Direktbetalning

Med en direktbetalning förs pengarna direkt från kundens konto till företagets med ett enkelt godkännande via bank-id. Detta är något vi huvudsakligen ser för nätbutiker idag, men är en riktig smidig lösning för just detta.

Kontantbetalning

Kontantbetalning har varit det dominerande betalningssättet en stor del av människans historia men används idag i allt mindre utsträckning. Många förväntar sig fortfarande kunna betala med kontant som en sorts nödlösning. Det har hänt att butikers kortbetalningssystem har legat nere ett tag och då faller de ofta tillbaka på just kontantbetalning. Det finns dock ingen lag på att man ska kunna betala med kontakt, utom när man betalar för sjukhusvård.