Rätt kompetenser

· Driva företag
Author

Personal

Som arbetsgivare för ett företag som man inte ämnar att driva helt själv så krävs helt uppenbart också annan personal, rätt personal. Oavsett om man ett större eller mindre företag gäller det att man hittar rätt kompetenser – men hur?

Att ha rätt person på rätt plats är något som föreligger en framgångsrik verksamhet, men det är förstås inte alltid lätt att hitta rätt människor till rätt plats. Vi tänkte därför här ge lite tips på dels hur man hittar personal, och dels hur man hittar rätt personal.

Platsannonser

Ett av de mest klassiska sätten att söka efter människor att anställa är genom en platsannons, endera i någon tidskrift eller på exempelvis arbetsförmedlingens hemsida. Det fungerar som en marknadsföring av företaget. Om man sätter ut en platsannons så finns det några saker man bör tänka på att ha med i annonsen för att dels presentera företaget på ett positivt sätt och dessutom för att kunna hitta rätt personer för den tjänst man utannonserar. Exempel vad som bör anges följer här:

Ange:

  • Tydligt vilken befattning som erbjuds och eventuell titel.
  • Vilka som är arbetsuppgifterna och ansvarsområdena.
  • Vad det är för kvalifikationer som krävs.
  • Vilken form anställning det kommer att vara.
  • Vilken dag man väntas tillträda.
  • Vad du vill ha för uppgifter från den sökande och vart dessa ska skickas.
  • Sista ansökningsdatum.
  • Ge också en bra företagsbeskrivning.

Headhunta

Ett annat sätt att hitta personal är att headhunta dem. Detta kan man göra på lite olika sätt, du kanske känner till någon som vore perfekt för jobbet men redan har ett annat jobb. Att då erbjuda denne jobb hos dig är att headhunta. Det fungerar lite som när man inom idrotten värvar en spelare till ett lag för att stärka laget.

Ett annat sätt att headhunta är att vända sig till ett företag som specialiserat sig på personalrekrytering. Ett exempel på ett sådant är Headagent i Stockholm. Just Headagent är ett företag som hittar personal till nyckelpositioner i ditt företag, så som chefer inom marknad, försäljning och affärsutveckling. Om man ska hårdra det hela så passar sig troligen denna metod bättre för just nyckelpositioner och platsannonser passar sig möjligen bättre för en mer allmän tjänst. Men detta kan förstås variera.

Nya vägar

Om vi så tar ett sista tips så är det förstås så att det är lättare att hitta rätt folk inom en del branscher idag. Tjänster så som Linkedin gör att det är lättare att söka på folk och se vad dessa har gjort innan och åstadkommit. Transparensen är större och möjligheten att hitta människor i hela landet är större.