Smarta lösningar

· Tips
Author

Nätet fullkomligt kryllar av tjänster för privatpersoner. Förr fick man ägna sig åt utförligt detektivarbete med hjälp av telefonkatalogen för att finna vissa tjänster. Ville du komma i kontakt med exempelvis en städfirma eller en mäklare var det bara att sätta igång och bläddra.

ServicesDet blev många telefonsamtal för att kolla upp vad de olika företagen kunde erbjuda. Idag har det blivit betydligt enklare tack vare internets frammarsch. Många företag har mycket informativa webbplaster vilket underlättar för privatpersonens efterforskningar. Om specifika prisuppgifter skulle saknas på de webbplaster som besöks så kan man alltid begära en offert. Antingen via mail eller på traditionellt vis genom telefon. Det kan till exempel handla om unikt hantverkarjobb som du behöver ha prisuppgift på. Ett bra exempel på en sådan innovativ tjänst på nätet är Bidlay.

En annan klar fördel är att det blivit betydligt enklare att köpa och sälja varor på nätet för privatpersoner. Förr fick man annonsera i den lokala tidningen eller sätta upp lappar om att man ville köpa eller sälja något. Idag finns det helt plötsligt mängder av mötesplatser där privatpersoner sätts i centrum. Populära svenska webbplatser för handel mellan privatpersoner är Blocket och Tradera. Blocket kan närmast jämföras med en traditionell tidningsannons. Man betalar för att annonsera och väljer om man vill sälja en produkt eller eftersöka en produkt för köp.  Det finns även möjlighet att annonsera om att få hyra ut, om att man önskar hyra samt om att man önskar byta. Att annonsera på Blocket kostar 30 kr. Fördelen med att annonsera på Blocket är att annonsen ligger ute i två månader förutsatt att en produkt inte säljs innan den tiden löper ut. För en traditionell tidningsannons gäller att produkten oftast bara är synlig den dag tidningen kommer ut.

Tradera är en annan populär mötesplats för privatpersoner som önskar köpa eller sälja. Vad som skiljer Tradera från Blocket är att Tradera ger säljaren möjlighet att auktionera ut sina produkter. Man väljer själv utropspris och Tradera tar en provision på 9 % för varje såld produkt. Dock minst 3 kr och högst 100 kr. Tradera erbjuder även extra exponering av produkten på webbplasten mot en kostnad på 10 kr. Förutom auktion är det på Tradera liksom Blocket även möjligt att sälja produkter till ett fast pris. En klar fördel med att auktionera på Tradera är att många tycker det är spännande att buda. Har man dessutom is i magen och sätter 0 kr i utgångspris på sin produkt kan man räkna med att buden inkommer om produkten är tillräckligt attraktiv.