Arbetslivet

· Starta företag
Author

När arbetslösheten är hög och det därmed är svårt att slå sig in på arbetsmarknaden finns det två vägar att gå. Antingen studerar man vidare och får en kompetens som kan vara attraktiv hos arbetsgivaren eller så tar man saken i egna händer och startar eget. Många tror att det är mycket invecklat att starta och driva företag i Sverige men att starta upp en enskild firma (enklaste bolagsformen) tar inte mer än några minuter.

Turism – De som satsar på företag inom turism har flera fördelar. För det första kommer det alltid att vara en ström med turister i Sverige. Är svenska kronan billig lockas många utlandsturister till landet, är Sverige i lågkonjunktur vill flera turista inom landet o.s.v. Det finns alltså alltid ett kundunderlag. Det som är framförallt är inne inom turism är annorlunda upplevelser men även helhetsresor. Men man behöver inte satsa på att erbjuda storartade resor för att jobba med turism. Många gånger är det många små enmansföretag som samarbetar för att ge turisterna det helhetsintryck de vill ha på sin semester.

Online shoppingWebbhandel – Försäljning via nätet ökar med i genomsnitt 10% per år. Allt fler handlar där och allt fler startar upp webbshoppar. Man kan sälja i stort sett vad som helst och någon kunskap om hemsidor och webteknik behöver man inte ha eftersom det finns färdiga webshoppar att hyra för bara några hundra kronor per månad. Det enda man behöver göra är att lägga upp de produkter man säljer och vänta in att beställningarna ska komma in. Nästa steg blir att marknadsföra sig bland vänner och kollegor. Har man bra produkter att erbjuda dröjer det inte länge innan ryktet sprider sig.

Bygg – Att starta upp ett eget företag inom byggbranschen kan också vara ett lönsamt alternativ. Detta särskilt om man kan tänka sig utföra lite mindre jobb hos privatpersoner. Många större företag undviker nämligen dessa jobb eftersom man anser att de inte är tillräckligt lönsamma. Men som nyföretagare är det ett bra första steg in i branschen.